duminică, 18 iulie 2010

Windows XP

Windows XP este o linie de sisteme de operare dezvoltate de Microsoft pentru utilizarea pe calculatoarepersonale sau de business, laptopuri şi centre media. Literele "XP" provin de la cuvântul englez experience(experienţă).[1]

Cuprins

[arată]

[modifică]Caracteristici

Windows XP a primit numele de cod "Whistler", deoarece mulţi colaboratori de la Microsoft au schiat în timpul dezvoltării lui la pârtia Whistler-Blackcom din Columbia Britanică, Canada. Windows XP este succesorul sistemelor de operare Windows Me şi Windows 2000, şi este primul sistem de operare pentru consumatori produs de Microsoft pe modelul kernel-ului şi al arhitecturii NT ("New Technology") a luiWindows NT.Windows XP a inbunatatit vechiul Windows NT cu unul nou compatibil cu mai multe programe. Windows XP a fost lansat la 25 octombrie 2001 şi până în ianuarie 2006 a fost vândut în circa 400 de milioane de exemplare, conform unei estimări făcute de IDC. [2]

Cele mai întâlnite versiuni ("ediţii") de Windows XP sunt Windows XP Home Edition, creat pentru utilizatorii care lucrează la domiciliu, şi Windows XP Professional Edition, care are facilităţi adiţionale, ca de exemplu suportul pentru domeniile Windows Server sau două procesoare fizice. El este făcut pentru utilizatorii avansaţi precum şi companii. Windows XP Media Center Edition este îmbunătăţit cu facilităţi multimedia ce permit utilizatorului să înregistreze şi să vizioneze televiziunea digitală, să vizioneze filme DVD şi să asculte muzică. Windows XP Tablet PC Edition este proiectat să poată rula pe platformele PC-urilor tabletă. Au fost lansate de asemenea Windows XP 64 bit Edition pentru procesoarele IA-64 (Itanium) şi Windows XP Professional x64 Edition pentru x86-64.

Windows XP este cunoscut pentru stabilitatea şi eficienţa sa, în contrast cu versiunile 9x de Microsoft Windows. Prezintă o interfaţă semnificant modificată, prezentată de Microsoft drept mai prietenoasă pentru utilizator decât în celelalte versiuni de Windows. Un nou management al software-ului reuşeşte să evite "iadul DLL-urilor" care a marcat celelalte versiuni de Windows. Este prima versiune de Windows care, pentru a combate pirateria informatică, necesită o activare, o facilitate care nu a fost agreată de toţi utilizatorii. Windows XP a fost criticat pentru vulnerabilităţile legate de securitatea prelucrării datelor, pentru integrarea prea strânsă a aplicaţiilor ca de ex. Internet Explorer şi Windows Media Player, precum şi pentru aspecte legate de interfaţa implicită a spaţiului de lucru.

Windows XP a fost în lucru încă din 1999, când Microsoft a început să lucreze la Windows Neptune, un sistem de operare care urma să devină "Home Edition" al lui Windows 2000. A fost până la urmă unit cu proiectul Whistler, care a devenit mai târziu Windows XP.

[modifică]Versiuni Windows XP

  • Home Edition, Professional Edition: Primele două versiuni lansate de Microsoft sunt Windows XP Home Edition şi Windows XP Professional Edition.Se mai numara inca cateva versiuni: Media Center Edition,Tablet PC si x64 Edition.
  • Starter Edition: Windows XP Starter Edition este o versiune ieftină de Windows XP disponibilă în Tailanda, Turcia, Malaezia, Indonezia, Rusia, India, Columbia,Brazilia, Argentina, Peru, Bolivia, Chile, Mexic, Ecuador, Uruguay şi Venezuela. Este asemănător cu Windows XP Home Edition, dar este limitat la hardware ieftin, poate executa doar trei programe în acelaşi timp, şi are câteva funcţii dezactivate.
  • Media Center Edition: Ediţie creată pentru calculatoare multimedia.
  • Windows XP Tablet PC Edition: Ediţie creată pentru Tablet PC-uri.
  • Windows XP Professional x64 Edition: Această versiune suportă extensia x86-64 la arhitectura Intel IA-32. x86-64 este implementată de AMD în procesoareleAMD64 şi de Intel în procesoarele EM64T.

[modifică]Service Pack 3 (Ultimul)

Windows XP Service Pack 3 (SP3) a fost lansat în producţie pe data de 21 aprilie, 2008, şi la dispoziţia publicului prin intermediul atât al Centrului de descărcări Microsoft cât şi al Windows Update începând cu 6 mai 2008.

El a început să fie în mod automat trimis la utilizatorii de Automatic Update începând cu 10 iulie 2008. Microsoft a postat o prezentare de ansamblu care detaliaza noile caracteristici disponibile atât ca actualizări independente ale Windows XP, cât şi portate retroactiv de la Windows Vista. Un număr total de 1174 remedieri au fost incluse în SP3. Service Pack 3 poate fi instalat pe sisteme cu versiuni de Internet Explorer 6 sau 7, precum şi cu versiuni de Windows Media Player 9 şi mai sus. Internet Explorer 7 nu este inclus ca parte a SP3.

[modifică]Windows Genuine

Windows Genuine (Windows Original) este modalitatea prin care Microsoft încearcă să oprească pirateria sistemelor de operare ale companiei. Calculatoarele care au instalat Windows XP şi au funcţia de auto-actualizare pornită, primesc ca actualizare Windows Genuine Advantage Tool. Acest program verifică dacă calculatoarele au Windows XP original. Dacă calculatorul verificat nu are Windows XP original, spaţiul de lucru devine negru odată la 60 de minute şi o mică fereastră informeaza utilizatorul că nu posedă Windows original şi îl invită să cumpere o versiune originală. Deasemenea, nu se mai pot face actualizări în afară de cele critice.

[modifică]Windows Genuine în China

Pe 20 octombrie 2008, mai mulţi utilizatori de Windows XP din China au primit un spaţiu de lucru negru, deoarece Microsoft a introdus sistemul Windows Genuine Advantage pe calculatoarele cu sistemul de operare în chineză, în efortul lor de a opri pirateria, care este foarte populară în China. Versiunea de WGA este mult mai ostilă comparativ cu cea veche, deoarece face utilizarea sistemului mult mai grea. Având în vedere majoritatea utilizatorilor "piraţi" din China, foarte mulţi au experimentat "sindromul spaţiului de lucru negru" când spaţiul de lucru al sistemelor de operare devenea negru la fiecare 60 de secunde, deasemenea afişând constant fereastra de informare a utilizatorului cu privire la originalitatea Windows. Mai mulţi utilizatori au reclamat dezactivarea programelor din gama Microsoft Office, precum Word, PowerPoint şi Outlook.

Văzând mai multe articole publicate pe portalele chinezeşti Sohu.com, QQ.com, 21cn.com şi multe altele, un număr foarte mare (peste 60% din cei care au supravieţuit) sunt ostili cu Microsoft Windows Genuine Advantage şi Microsoft Office Genuine Advantage.

[modifică]Cerinţe de sistem

Mai jos sunt prezentate cerinţele de sistem pentru Windows XP Home şi Professional:

MinimRecomandat
Procesor233 MHz300 MHz sau mai mare
Memorie64 MO RAM128 MO RAM sau mai mult
Placă video şi monitorSuper VGA (800 x 600) sau rezoluţie mai mare
Spaţiu liber pe disc1,5 GO sau mai mult
(1,8 GO în plus pentru Service Pack 2[3] şi alţi 900 MO pentru Service Pack 3)[4]
UnităţiCD-ROM sau DVD
EchipamenteTastatură. Microsoft Mouse sau un alt mouse compatibil
SunetPlacă de sunet. Microfon sau căşti

[modifică]Teme

Windows XP a prezentat noi teme dar a menţinut deasemenea şi tema clasică Windows Classic.

[modifică]Luna

Luna este numele de cod al temei visuale implicite din Windows XP.

Cunoscută oficial sub denumirea Windows XP style, tema este disponibilă în trei scheme de culoare: Default (blue); Olive Green şi Silver, adică Implicită(albastru); Verde Măsliniu şi Argintiu. Implicită este tema albastră, la fel ca imaginea implicită a spaţiului de lucru (Bliss) este disponibilă prima dată când utilizatorul face log on.

Numele de cod pentru aceste teme sunt Blue (Albastru), Homestead şi Metallic, în ordine pentru temele amintite mai sus. Asta se poate observa prin utilizare mai multor editori de fişiere de sistem precum Resource Hacker.

Comparativ cu versiunile precedente de Windows, noua schemă de culori accentuează trăsăturile noului sistem de operare, utilizând interfaţa cu margini ondulate la fiecare fereastră. Pieile (skin), ca oricare altele de tipul msstyles utilizează CSS.

[modifică]Royale

Royale (deasemenea cunoscută ca "Media Center style" şi versiunea albastră ca "Energy Blue") este un concept grafic GUI produs de Microsoft şi introdus în 2004 pe sistemele de operare Windows XP Media Center. Este compusă dintr-o imagine de fond nouă (inspirată de Bliss, dar creată pe calculator), o temă a spaţiului de lucru şi o piele (skin). Conceptul prezintă extraordinar culorile albastru şi verde. Tema poate fi folosită acum de orice utilizator de Windows XP original (Genuine), începând din 2005 şi conţine 2 scheme de culoare: Royale (versiunea albastră) şi Royale Noir (ediţia neagră).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu